Nederland niet klaar voor overstappen naar duurzame energie

TNO, Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek, waarschuwt consumenten om niet massaal te gaan overstappen naar duurzame energie. Nederland is hier namelijk niet goed op voorbereid. Het grootste deel van de geleverde duurzame energie wordt nu nog geproduceerd in andere landen.

Dat Nederland niet klaar is voor het overgaan naar een duurzame energievoorziening blijkt uit een onderzoek van TNO. Het onderzoeksrapport heeft de titel: “Naar een toekomstbestendig energiesysteem voor Nederland” en is opgesteld in samenwerking met Universiteit Utrecht en ECN.

Nederland is gefocust op Gas en olie

Ons kleine landje is een grote speler in de Noord West Europese energiemarkt. Nederland wint immers gas uit eigen bodem en is een grote handelaar van aardolieproducten. De opbrengst hiervan vertegenwoordigt zo’n 20% van de staatsinkomsten. De Nederlandse economie is dus sterk afhankelijk van het huidige energiesysteem.

Overstappen naar duurzame energie risico voor economie

Doordat de Nederlandse energievoorziening gefocust is op gas en olie en hierbij ook onze economie, kan massaal overstappen naar duurzame energie de economische positie van ons land verzwakken. De onderzoekers van TNO raden dan ook aan om te investeren in duurzame energiebronnen en energiebesparing. Ook is het belangrijk dat Nederland gaat investeren in duurzame innovaties op het gebied van energie. Niet alleen in de industrie, maar ook lokaal, zodat burgers er bij betrokken raken. Dit is cruciaal voor Nederland om te kunnen overschakelen naar duurzame energie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *